Fucking, Austria ... !!

Rilek ye adik-adik. Sabor sabor.. Hohoho.. Baca habis entri baru adik-adik paham apa yang pak cik nak beri tahu ni. Hehehe...

Fucking yang wan maksudkan kat sini bukan verb, tetapi noun (kata nama). Begini sebenarnya, ada sebuah kampung kat Austria yang dinamakan Fucking. Tak percaya? Google sendiri atau bukak Google Map dan cuba cari nama Fucking. Hoho..

Signboard kampung diorang plak cam kat bawah ..

Image Hosted by ImageShack.us


Takde apa yang pelik pon sebenarnya dengan kampung ni, just nama dia yang cam best. Hehe.. Mengikut sejarah, kampung Fucking mula diteroka tahun 1070 oleh orang Focko. Tambahan "ing" pula berasal dari bahasa Jerman yang menunjukkan 'kepunyaan orang itu'.

So, Focko + ing = Fucking ... Begitu la kisah nya adik-adik. Hohoho.. Pada tahun 2004, diorang ada buat undian untuk menukar nama kampung namun majoriti penduduk mahu nama Fucking dikekalkan. Bukan apa, signboard kampung diorang biasa kena curik. Hahaha.. Kesian tol.

Apa yang pasti, nama unik kampong diorang (unik la sangat) menarik perhatian pelancong. Dapat plak pendapatan sampingan. Bila dah ramai pelancong, diorang buat bas pelancongan mereka sendiri yang dinamakan .....


Image Hosted by ImageShack.us


p/s: Ada bakat jadi cikgu sejarah gak aku ni yee... Kehkehkeh .. :D


32 pandangan bernas:

Post a Comment

Copyright © 2009 - -Gempak Gile-® - is proudly powered by Blogger
Smashing Magazine - Design Disease - Blog and Web - Dilectio Blogger Template